Македонија

Понеделнички ќе започне судењето за Асани, кој и извади бубрег, матка и јајник на родилката Јилдиз Веапоска

Во понеделник, на 6 јуни започнува првото рочиште на суд против докторот гинеколог Мухамед Асани, кој на родилка и извади бубрег, матка и јајник. Судењето е јавно и ќе се одржи во струшкиот суд. Обвинение поднесе тамошното обвинителство. На рочиштето, ќе се појави и родилката Јилдиз Веапоска која битката ја водеше јавно.

Струшкото основното јавно обвинителство денеска до надлежниот суд достави обвинение против 54-годишниот гинеколог Мухамед Асани од Струга за сторено кривичното дело – давање здравствени услуги без дозвола за работа.

Како здравствен работник – доктор специјалист по гинекологија и акушерство, обвинетиот давал здравствени услуги во простор за кој немал дозвола за работа, информираат од Обвинителството.

Имено, тој во просторија во неговата семејна куќа, подготвил ординација која не била регистрирана и означена. Здраствените услуги обвинетиот ги давал од 2013 до 2020 година, со тоа што ги водел контролите на бременоста на повеќе пациентки. За извршените прегледи обвинетиот наплатувал по 1.000 денари од пациентките, а за примените средства не издавал никаков доказ.

При извршен надзор на Државниот санитарен и здравствен инспекторат при Министерството за здравство на 16 јануари 2020 година, било констатирано дека за опремената ординација докторот не поседувал дозвола за работа, по што му било врачено Решение со кое му било забрането во неа да врши здравствена дејност.

Инаку, Мухамед Асани беше поранешен директор на струшката болница, кој беше разрешен поради случајот со родилката од Дебар, која при породувањето во Струга остана без бубрег, матка и јајник.

На почеток