Свет

Маск: Имам супер лошо чувство за економијата

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск, има „супер лошо чувство“ за економијата и сака да укине околу 10 отсто од работните места во компанијата за електрични автомобили, како што рече вчера во е-пошта, што беше прегледано од Ројтерс. Во мејлот Маск вели и дека треба да има пауза од вработување ширум светот.

Поштата е испратена два дена откако најбогатиот човек на светот им рекол на вработените дека мора да се вратат на работа или на друг начин да ја напуштат компанијата. Според официјалните податоци, компанијата Тесла на крајот на 2021 година вработувала околу 100.000 луѓе.

Маск во вторникот им рекол на вработените да се вратат на работа или да ја напуштат компанијата, барање веќе отфрлено од некои вработени во Германија, каде што компанијата има нова фабрика.

„Сите во Tesla мора да поминуваат најмалку 40 часа во канцеларија неделно“, напиша Маск во мејлот. „Ако не се појавиш, ќе претпоставиме дека си дал отказ“, напиша Маск.

На почеток