Магазин

Најчиста вода за капење има во земјата која нема море

Квалитетот на европската вода за капење е драматично подобрен во последните децении, а новиот извештај објавен оваа недела од Европската агенција за животна средина (ЕЕА) открива дека скоро 85% од нејзините области за капење сега се оценети како „одлични“.

Годишниот извештај за водата за капење следеше скоро 22.000 копнени и крајбрежни места за капење низ земјите-членки на ЕУ, Албанија и Швајцарија во текот на 2021 година.

Велика Британија е отсутна од извештајот за прв пат по напуштањето на ЕУ. Австрија која нема излез на море, позната по многуте прекрасни езера, вклучувајќи ги вонземските смарагдни води на Ахен во Тирол и Белото езеро во Корушка, и е на врвот на листата, со 97,7 отсто од нејзините води прогласени за одлични.

На врвот на листата се четирите фаворити за одмор на Медитеранот: Малта, Грција, Хрватска и Кипар. Данска и Германија се другите земји во кои повеќе од девет од 10-те локации добија најдобра оценка.

Португалија е на 10-то место со 88,5 отсто, додека Италија (87,9 отсто) и Шпанија (87,4 отсто) се на 12-то и 13-то место.

Локациите кои се лошо рангирани пет последователни години мора да бидат трајно затворени, како што беше случајот со 31 плажа во Италија, осум во Франција и две во Холандија.

Ова правило е дел од Директивата за води за капење, која беше усвоена во 2006 година и се смета дека оттогаш придонесе за континуиран раст на уделот на одлични локации. Квалитетот на водата во ЕУ е генерално висок со минимални стандарди за квалитет на водата исполнети на 95,2 проценти од сите испитани локации.

Најчистите води за капење во Европа:
1. Австрија (97,7%)

2. Малта (96,6%)

3. Грција (95,8%)

4. Хрватска (95,7%)

5. Кипар (93,3%)

6. Данска (91,9%)

7. Германија (90,4%)

8. Бугарија (89,8%)

9. Литванија (89,2%)

10. Португалија (88,5%)

На почеток