Свет

Зеленски воведува визен режим за руските граѓани

Украина воведува визен режим за руските граѓани.

Во контекст на спротивставувањето на невидените закани за националната безбедност, суверенитет и територијален интегритет на нашата држава, Зеленски предложи Кабинетот на министри да работи на прашањето за ревизија на режимот на руско-руски влез во Русија.

Денеска Кабинетот на министри треба да ја усвои оваа важна одлука – Резолуцијата „За раскинување на Договорот меѓу Владата на Украина и Владата на Руската Федерација за безвизно патување за граѓаните на Украина и Руската Федерација“.

Според планираната одлука на Кабинетот на министри, Украина ќе воведе визен режим за граѓаните на Руската Федерација од 1 јули 2022 година.

На почеток