Актуелно

„ЕУ гради таен бункер“, пишува „ЕУ Обзервер“

ЕУ гради бункер вреден осум милиони евра во Брисел за да можат лидерите да разговараат тајно без руски или други прислушувачи, се наведува во меморандумот на ЕУ во кој се опишува овој проект, пишува „ЕУ Обзервер“.

Телефоните на лидерите, часовниците и слушните помагала ќе бидат забранети. Порталот „ЕУ Обсервер“ наведува дека имал пристап до меморандум на ЕУ во кој се опишува проектот и дека бункерот ќе биде дизајниран да биде домаќин на околу 100 луѓе – до 34 лидери и помошен персонал.

Планирано да биде изграден до 2024 година, бункерот ќе се наоѓа некаде во комплексот на Европскиот совет во белгискиот главен град.

Салата за состаноци ќе биде офлајн, но ќе содржи микрофони поврзани со преведувачки кабини. И просторијата и овие кабини ќе бидат во „сертифициран од НАТО изолациониот кафез“ за да се спречат електромагнетните и радио брановите да се фатат однадвор, а на секој што сака да влезе, дури и на чистачите, ќе му треба безбедносна дозвола.

Според наводниот меморандум на ЕУ, објектот ќе биде исчистен пред и по состаноците за откривање, лоцирање и неутрализирање на сите уреди за прислушување, а секој што ќе влезе ќе треба да остави телефони, лаптопи, паметни часовници, електронски клучеви и слушни помагала во звучно изолирани кабинети напред, пишува RT.

Овој фокус на безбедноста има за цел да ги исклучи „руските или други прислушувачи“, пишува порталот.

Сепак, не е познато дали ЕУ го гради бункерот како одговор на конкретна безбедносна закана или поради општо чувство на претпазливост. Поединечно, членките на ЕУ ја обвинија Русија за шпионажа долго пред Москва да испрати трупи во Украина, а протерувањето на дипломати поради наводно шпионирање е еднакво на курсот во меѓународните односи, додека Белгија тврди дека протерала десетици руски шпиони претходно оваа година.

Сепак, шпионирањето се случува подеднакво меѓу сојузниците и противниците, при што е познато дека САД прислушувале 122 светски лидери околу 2014 година. Американската агенција за национална безбедност спровела опсежен надзор на високи функционери во Франција и Германија, според документите објавени од Викиликс.

Израел и Кина, исто така, беа обвинети за спроведување на операции за набљудување во Брисел, а ЕУ со години вршеше притисок врз Белгија да ги заостри своите закони за шпионажа, кои дозволуваат шпионирањето во многу случаи да остане неказнето.

На почеток