Свет

Макрон го потпиша протоколот за членство на Финска и Шведска во НАТО

Претседателот на Франција, Емануел Макрон, оваа сабота го потпиша протоколот за ратификација за пристапување на Финска и Шведска во НАТО, кој францускиот парламент го усвои на 2 август.

„Овој суверен избор на Финска и Шведска, два европски партнери, ќе овозможи зајакнување на нивната безбедност наспроти актуелната закана во нивното непосредно соседство и ќе даде значаен придонес и за нашата европска безбедност“, рече Макрон во саботата.

Шведска и Финска се откажаа од својата традиционална неутралност поради руската инвазија на Украина. Дваесет земји-сојузници и две земји имаат потреба од ратификација на триесет земји-членки на организацијата за да имаат корист од заштитата на член 5 од Повелбата на НАТО во случај на напад. Турција, членка на Атлантската алијанса, сепак се заканува дека „ќе дојде на суд, обвинувајќи ги двете скандинавски земји за фаворизирање на Курдистанската работничка партија (ПКК) и нејзините сојузници, кои Анкара ги смета за терористички организации“.

На почеток