Свет

Хрватско здружение глас на претприемачите: „Интервенција на владата или ќе излеземе на улица“

Хрватското здружение на гласови на претприемачи (УГП) предупреди на нестабилната состојба на пазарот на гас и новите поскапувања, апелирајќи за итна интервенција на владата.

Во случај да не се најде адекватно решение, здружението најавува протест и на плоштадот Бан Јелачиќ во Загреб.

Како што се наведува во соопштението, нестабилната состојба резултира со повеќекратно зголемување на цените во однос на претходните, а на претприемачите им е потребна итна интервенција и помош од Владата, пренесува Јутарњи лист.

„Додека претставниците на Владата се на одмор, претприемачите деновиве добиваат нови договори од гасната централа „Загреб Сити“, што предизвика нов шок и страв кај стопанствениците за претстојната есен и претстојната грејна сезона“, посочија од УГП.

„Бараме Владата итно да иницира и брзо и ефикасно да креира мерки за сите кои работат, вработуваат и го пополнуваат државниот буџет. Сметаме дека тоа се итно неопходни мерки кои ќе ги заштитат претприемачите и ќе помогнат во наредните месеци, кога на претприемачите ќе им биде тешко да ги планираат нивните месечни комунални трошоци, што ќе биде голем предизвик за опстанок“, апелираат од УГП.

Од УГП се апострофирани и новите правила кои доаѓаат со новите договори.

„За да се обезбеди наплата на побарувањата, Градското претпријатие за гас од Загреб во новиот договор додаде платежно средство во вид на задолжница од 1.000 или 2.000 евра. Исто така, наместо досегашната фиксна цена на гасот по киловат час, цената на гасот ќе се формира секој месец во зависност од движењето на цената на берзата на природниот гас во Австрија или Унгарија, а тоа се нереални цени кои би можеле да се движат од 150 до 200 евра за мегават час“, велат УГП.

УГП, исто така, смета дека е несоодветно Градското претпријатие за гас од Загреб да постави рок од помалку од еден месец во кој претприемачите можат да потпишат нови договори.

Имено, како што наведуваат од здружението, потпишаниот договор мора да биде испратен до 1 септември, а задолжницата издадена во евра, потпишана од овластено лице и заверена на нотар до 15 септември.

Во спротивно, добавувачот ќе испрати налог за прекин на снабдувањето со гас од 1 октомври 2022 година. За толку краток временски период, претприемачите немаат доволно време да истражат кој дистрибутер на гас би можел да гарантира подобри услови за дистрибуција, предупредуваат од УГП.

Тие напишаа и дека Хрватска е „горда и горда“ на терминалот за ЛНГ, кој е изграден навреме и има доволен капацитет за Хрватска и хрватските претприемачи.

Зошто не се користи гас за претприемачите од терминалот за ЛНГ?“, прашуваат тие и додаваат дека ваквата состојба е апсолутно неприфатлива, а работите мора итно да се сменат, во спротивно многумина ќе бидат осудени на пропаст.

На почеток