Свет

Водечкиот американски извозник на ЛНГ со предупредување до ЕУ

Најголемиот американски извозник на ЛНГ, Cheniere Energy, предупредува дека ограничените резерви на гас значи дека пазарот ќе биде „многу, многу тесно“ оваа зима.

Според Ројтерс, Cheniere, која испорача 70 отсто од своето производство во Европа оваа година, исто така наведува дека зголемувањето на побарувачката за ЛНГ во Кина дополнително ќе ја влоши енергетската криза, пренесува RT.

„На крајот на денот, она што ќе одлучи колку ќе биде затегнат пазарот ќе биде колку е студено и колку ќе функционира рационирањето на владата на индустриските трошоци“, рече извршниот потпретседател на Cheniere, Кореј Гриндал на конференцијата во четвртокот.

Гриндал истакна дека моменталната ситуација со цените значи дека испораките на ЛНГ ќе продолжат да одат во Европа.

На почеток