Свет

Словенија сака да национализира компанија за увоз на гас

Откако Германија неодамна го национализираше најголемиот германски увозник на гас Унипер, нешто слично се очекува и во Словенија.

Во државната каса веќе се подготвени 750 милиони евра за докапитализација на енергетскиот сектор, пренесува Капитал.

„Сосема е можно наскоро, во следниот месец, да слушнете дека и Словенија ќе национализира компанија, не затоа што ние тоа го сакаме, туку затоа што тоа го бара ситуацијата. Ние немаме ниту социјализам ниту комунизам, но ќе одиме да ја решиме енергетската ситуација“, изјави премиерот Роберт Голоб во словенечкиот парламент, пренесува РТВ Словенија.

Национализацијата не доаѓа предвид во пазарна економија, критичка е Стопанската комора на Словенија (ГЗС) за оваа мерка. Според генералниот директор Алеш Кантарути, таквата екстремна мерка е соодветна само под следниве услови:

„Се работи за привремена национализација во време кога се соочуваме со голема криза, кога треба да се обезбедат соодветни ресурси за опстанок на оваа системска компанија. Тоа би го сфатиле, се разбира со јасен план и исто така ветување дека земјата ќе се повлече од потенцијално национализирано општество“, рече тој.

Поддршката на Geoplin најверојатно треба да биде поврзана со нејзината сопственичка структура, според економистот Анже Бургер. Со 25 отсто државен удел, мнозински сопственик на Геоплин е 73 отсто Петрол.

Тука повеќе се работи за спас на Петрол, некако да се ограничи штетата само на Геоплин, кога државата ќе го преземе Геоплин, за да не се префрлат проблемите со ликвидноста и на Петрол, пренесува Капитал.

Слични мерки се планирани или веќе се усвоени во Германија и Франција. На тој начин Германија го национализираше Uniper и најави национализација на VNG и Securing Energy for Europe. Франција треба да го национализира енергетскиот гигант ЕДФ.

На почеток