Свет

Дали Словенија го повлекува признавањето? Опозицијата бара Уставниот суд да ја преиспита одлуката

(Видео) 100.000 луѓе протестираат во Лондон: „Слобода за Палестина“

Најголемите опозициски партии Демократите (СДС) и Нова Словенија (НСи) денеска побараа од Уставниот суд да го разгледа словенечкото признавање на палестинската држава, потег што Националното собрание го официјализираше на почетокот на јуни.

Опозициските пратеници, кои го бојкотираа гласањето, го оспоруваат признавањето врз основа на обвинувања за злоупотреба на собраниската процедура, јавува агенцијата СТА.

Партиите би сакале судот да ја укине одлуката за признавање откако ќе утврди дека е неуставна и е во спротивност со соодветната собраниска процедура.

На 4 јуни Словенија ја призна Палестина. СДС тогаш поднесе предлог за референдум во обид да се одложи гласањето за 30 дена во согласност со досегашната парламентарна практика, но коалицијата реши да го заобиколи ова со реинтерпретација на член од Деловникот на Собранието, потег кој беше критикуван од опозицијата, а некои правни експерти како злоупотреба на собраниската процедура.

На почеток