Актуелно

„Русија не ја користи енергијата како оружје, туку Западот – Иран и Венецуела знаат“, вели руски министер

Руското Министерство за енергетика смета дека западните земји ги користат енергетските ресурси како политичко оружје. Ова го изјави рускиот министер за енергетика Николај Шулгинов на состанокот на Форумот на земјите извознички на гас (ГЕЦФ) во Каиро.

Според агенцијата Тасс, западните земји постојано ја обвинуваат Русија дека ги користи енергетските ресурси како оружје и наводно користи закани за прекинување на снабдувањето за да ги уценува.

„Најголемиот негативен фактор е што групата земји ја политизираше енергетската интеракција. За жал, ова не е првпат Западот да се обидува да ги искористи енергетските ресурси како политичко оружје. Другите членки на ГЕЦФ, Иран и Венецуела, го знаат тоа од искуство“, рече Шулгинов.

Според него, притисокот на санкциите врз Русија предизвикал прекин на претходните синџири на снабдување и колапс на пазарното опкружување.

„Плановите да се прекине употребата на рускиот гас до 2030 година, на пример, предизвикаа експоненцијално зголемување на цената на гасот во Европа. Обичните граѓани треба да платат за таа одлука“, додаде рускиот министер.

Шулгинов оцени дека „актуелната ситуација е очигледно измислена, а незаконските, еднострани санкции се една од нејзините примарни причини“, пренесува Тасс.

На почеток