Свет

„Западот не е свесен што создаде“, вели белорускиот премиер

Белорускиот премиер Роман Головченко го критикуваше Западот за неговите деструктивни потези кои можат да ја продлабочат светската економска криза.

Головченко истакна дека обединетите западни земји несвесно создале услови за нова и можеби најголема светска економска криза во историјата, пренесе ТАСС.

На состанокот на Советот на премиери на Комонвелтот на независни држави во Астана, Головченко изјави дека можните последици од западните санкции против Русија се прекин на глобалните канали за снабдување, зголемување на инфлацијата и зголемување на цените на енергијата.

Централните банки ширум светот ги зголемуваат каматните стапки во обид да се борат со рецесијата, а резултатот е пад на глобалниот економски раст, проширување на разликите во глобалните економски системи и нестабилни цени на основните прехранбени производи.

Головченко истакна дека затоа е неопходно членките на Комонвелтот на независни држави да развијат колективни заштитни механизми против економските шокови однадвор и притисокот на незаконските санкции од Западот.

Белорусија од почетокот на летото го зголеми растот на БДП со пренасочување на извозот од западните земји во земјите кои се членки на Заедницата на независни држави, нагласи Головченко.

На почеток