Свет

Премиерот на Русија: Подготвени сме да испорачаме жито на сите заинтересирани земји

Премиерот на Руската Федерација Михаил Мишустин изјави дека Русија е подготвена да испорача жито на сите заинтересирани земји по разумни цени.

„Без оглед на иднината на Црноморската иницијатива, со оглед на годинешната жетва, Русија е подготвена бесплатно да обезбеди до 500.000 тони жито на земјите на кои им е најпотребно, како и да испорача жито по разумни цени до сите заинтересирани земји“, рече Мишустин за време на видео конференција во рамките на Шангајската организација за соработка (ШСО), пренесува ТАСС.

Тој посочи дека Москва ќе го продолжи дијалогот со претставниците на Обединетите нации и Турција за да се обезбеди договор за житото.

„На крајот на минатата недела, украинската страна изврши терористички напад врз руски бродови и цивилни бродови во заливот Севастопол. Во моментов е невозможно да се гарантира безбедноста на хуманитарниот коридор и бевме принудени да го прекинеме учеството во договорот за житото“, рече Мишустин.

Договорот што го постигнаа Украина и Русија на 22 јули во Истанбул, со посредство на Обединетите нации и Турција, резултираше со извоз на милиони тони прехранбени производи од пристаништата на Црното Море во Украина.

На почеток