Свет

Новак: Тие што ја ограничуваат цената нема да добијат нафта

Русија не планира да испорачува нафта или деривати на земјите кои ќе воведат ценовни ограничувања, изјави за новинарите рускиот вицепремиер Александар Новак.

„Русија го потврдува својот статус на доверлив снабдувач на пазарот и пазарниот статус на нашите односи со партнерите. Во тој поглед, не планираме да снабдуваме нафта и деривати на земјите кои ќе го користат принципот на ценовното ограничување, со дополнително пренасочување на понудата на пазарно ориентирани партнери или со намалување на производството“, истакна Новак.

Воведувањето ограничувања на цената на енергијата и политизацијата на енергетскиот сектор може да доведе само до дефицити и проблеми во снабдувањето со енергија, рече тој.

„Сметаме дека политизацијата на енергетскиот сектор може да доведе само до дефицит на ресурси и проблеми со снабдувањето со енергија. Ограничувањето на цените е токму чин на невидено мешање во пазарните принципи на функционирањето на нафтениот пазар, што неминовно ќе доведе до пад на инвестициите, намалена понуда и ќе предизвика дефицит во понудата на нафта и која било друга стока со која се тргува на берзата, за што овој механизам може да се користи во иднина“, нагласи Новак.

На почеток