Свет

Риши Сунак: Заврши златното доба на односите со Кина

Британскиот премиер Риши Сунак синоќа изјави дека т.н златната ера на односите со Кина заврши со оценување дека таа земја станува се поголем предизвик за британските вредности и интереси. Во својот прв голем надворешнополитички говор, Сунак рече дека британскиот пристап кон Кина мора постепено да се менува и дека Пекинг „свесно се натпреварува за глобално влијание користејќи ги сите лостови на државната моќ“.

„Да бидеме јасни, таканаречената златна ера е завршена, заедно со наивната идеја дека трговијата ќе доведе до социјални и политички реформи“, рече Сунак во финансискиот кварт на Лондон, мислејќи на описот на поранешниот министер за финансии Џорџ Озборн за британскиот Кинеските односи во 2015 година.

„Ние разбираме дека Кина претставува систематски предизвик за нашите вредности и интереси, предизвик кој станува се поакутен додека се движи кон уште поголем авторитаризам“, рече тој, осврнувајќи се на најавата на Би-Би-Си за нападот на кинеската полиција врз нивните новинари.

„Се разбира, не можеме едноставно да ја игнорираме важноста на Кина во светските работи – за глобалната економска стабилност или прашања како климатските промени. САД, Канада, Австралија, Јапонија и многу други исто така го разбираат ова“, рече Сунак.

Сунак рече дека Британија мора да го преземе истиот долгорочен пристап како и нејзините противници и конкуренти, како што се Русија и Кина.

„Соочени со овие предизвици, нема да бидат доволни краткорочните или желбите. Не можеме да зависиме од аргументите и пристапите од Студената војна или обичната сентименталност за минатото“, рече британскиот премиер,пренесе Индекс.хр.

На почеток