Магазин

Вештачката интелигенција ќе го промени начинот на кој го користиме Windows

Потенцијалот на вештачката интелигенција е неверојатен, а колку е постигнат развој на ова поле најдобро може да се види од неодамнешниот пример на четботот ChatGPT, кој може да стане закана за незаменливиот Google. Вештачката интелигенција сè повеќе ќе стане дел од нашиот секојдневен живот, вклучително и во популарните алатки и услуги што ги користиме.

Откако оваа недела се прошири веста низ мрежата дека Microsoft ќе имплементира OpenAI вештачка интелигенција во својот веб-прелистувач Edge, сега знаеме некои од плановите на компанијата за Windows. А тие исто така вклучуваат вештачка интелигенција.

Имено, како што рече Панос Панај, првиот човек задолжен за оперативниот систем за компјутери на Microsoft за време на прес-конференцијата на AMD на саемот за потрошувачка електроника CES, вештачката интелигенција буквално треба да промени се што правите на Windows. Како што објави The Verge, Панај го изјави ова во контекст на новите мобилни процесори на AMD (Ryzen 7000) кои доаѓаат со специјален енџин со вештачка интелигенција и, според тврдењата на компанијата, е за дваесет проценти побрз од оној во MacBook Pro со M1 про чип.

Панај не објасни како вештачката интелигенција ќе го промени искуството за користење на Windows, но тој обезбеди некои апликации. На пример кога разговарате преку веб-камера, може автоматски да ја замати позадината, да открие контакт со очите и да го врами прозорецот на звучникот за време на конференциски повик за јасно да го идентификува тековниот звучник.

Иако ова не се спектакуларни опции, тие на The Verge велат дека ги прикажуваат поголемите планови на Microsoft на пазарот и дека со текот на времето ќе ставаат се поголем акцент на вештачката интелигенција во нивните производи, што треба да го подобри нашето искуство во користењето на овие производи.

На почеток