Магазин

Новите функции на Windows 11 би можеле да им го олеснат животот на корисниците

Дали користите Windows 7 или 8? Мајкрософт ви го испрати последното предупредување

Windows 11 Moment 5 моментално е најновата верзија на оперативниот систем Windows 11 на Мајкрософт. Ова е подготовка за објавување на Windows 11 24H2, кој ќе биде објавен подоцна оваа година.

Сега пристигна ажурирањето KB5036893, кое активира нови функции од Windows 11 Moment 5 изградени на компатибилни компјутери.

Покрај карактеристиките кои ќе ги опишеме подетално, Microsoft воведе и некои други подобрувања. На пример, USB-портите сега можат да испорачуваат брзини на пренос на податоци до 80 Gbps, доколку имате хардвер за поддршка.

Како да го добиете Windows 11 Moment 5 побрзо?
Ако Windows 11 Moment 5 сè уште не е инсталиран на вашиот компјутер и не е понуден преку Windows Update, активирајте ја функцијата „Добијте ги најновите ажурирања веднаш штом ќе бидат достапни“, која ќе ја најдете ако ги отворите Settings, а потоа Windows Update.

Ако тоа не успее, можете да го користите и волшебникот за поставување на Windows 11.

Корисниците можат да деинсталираат системски апликации
По новата надградба, ќе можете да деинсталирате повеќе претходно инсталирани апликации од претходно. На пример, тие вклучуваат веб-прелистувач на Microsoft Edge, апликации за камера и фотографии…

Подобар распоред на прозорците
Со влечење на прозорците до работ на екранот, Windows 11 сега предлага интелигентно распоредување на сите прозорци. Ако го ставите глувчето над сликичката за да го максимизирате прозорецот, Windows 11 ќе прикаже нови, интелигентни функции без да мора да ги држите и влечете прозорците.

Windows, исто така, прикажува сликички на програмата кои се наредени во различни прозорци на екранот. Оваа функција се нарекува Snap Layout.

Windows Airdrop се проширува
Со функцијата Windows Nearby, позната и како Споделување во близина, корисниците можат полесно да споделуваат датотеки помеѓу компјутери кои работат на тој оперативен систем.

Сега е надграден за да можете да контролирате повеќе детали за споделување – на пример, името на компјутерот кога користите Nearby.

На почеток