Магазин

Сара зборува два јазика и танцува, но не смее да зборува за политика или секс – робот кој претставува жена во Саудиска Арабија

Сара има 25 години, висока 1,62 метри, зборува арапски и англиски, а облечена е во традиционална арапска облека. Сепак, таа не е живо суштество, туку хуманоиден робот.

Овој робот би требало да претставува типична млада жена од Саудиска Арабија, а официјално беше претставен минатата година. Сега Ели Метри, извршен директор на QSS AI & Robots, компанијата што ја создаде Сара, зборуваше за неа за Business Insider.

Тој нагласи дека роботот, бидејќи претставува жена од таа земја, треба да следи одредени правила и да избегнува да зборува на одредени теми.

„Таа треба да биде фина, а не да зборува за политика или секс, бидејќи сме во Саудиска Арабија. Таа не треба да навлегува во тие теми“, објасни Метри.

Во развојот на роботот, QSS разви свој голем јазичен модел дизајниран да го препознава говорот, но и да ги генерира речениците што ги зборува Сара. Во тој процес, тие користеа голема база на податоци.

Сара беше претставена за прв пат на конференцијата LEAP 2023 во Ријад, кога роботот ја покажа својата способност да разговара и да танцува традиционални арапски танци.

Оттогаш е изложен на бројни технолошки саеми, а Метри вели дека привлекол големо внимание, а во исто време го докажува напредокот што неодамна е постигнат во оваа земја на полето на роботиката, технологијата и вештачката интелигенција.

На почеток