Македонија

Што се градело во 2022 година за 465 милиони евра

„Највисока реализација на капитални инвестиции, 465 милиони евра во 2022 година“, пишива СДСМ и додава:

Економските политики на Владата предводена од СДСМ даваат видливи резултати.

2022 е година на најголема реализација на капитални инвестиции досега, во вредност од 465 милиони евра

И покрај тоа што минатата година ја одбележа светска економска криза, реализирани се речиси 90 отсто од планираните капитални проекти, што е највисок процент во споредба со претходните 10 години.

Вредноста на инвестициите на државата по тој основ во последните три години изнесува 1,1 милијарда евра.

Реализирани се 1.300 километри патна инфраструктура, започната е изградбата на железничка пруга во вредност од 600 милиони евра.

Комплетирана е изградбата на гасоводот од Жидилово до Битола и многу други капитални проекти значајни за граѓаните и стопанството.

За оваа година во буџетот се планирани дури 51,8 отсто повисоки капитални инвестиции.

СДСМ како одговорна партија продолжува со мерките и политиките кои обезбедуваат развој, европска перспектива на земјата и европски услови за живот на граѓаните.

На почеток