Магазин

(ВИДЕО) Фрлањето на крстот во Подмочани се уште е број 1

Православните верници денеска масовно го одбележуваат верскиот празник Богојавление – Водици.

Ако досега не сте го погледнале, тогаш да се потсетиме на ова несекојдневно видео, фрлање на крстот во преспанското село Подмочани.

Видеото е снимено пред 11 години, односно во 2011-та година.

Овој празник го симболизира крштавањето на Исус Христос во водите на реката Јордан од страна на свети Јован, кој од тогаш се нарекува Крстител.

На Водици, црквата го извршува големиот водосвет, а осветената вода се верува дека е лековита.

На почеток