Свет

Британско разузнавање: Москва испраќа нови тенкови на бојното поле

Британското Министерство за одбрана објави нов разузнавачки извештај во кој се наведува дека руските сили во Украина неволно ги прифаќаат новите руски тенкови Т-14 Армата.

„Во последниве месеци, распоредените руски сили не сакаа да ја прифатат првата транша од Т-14 што им беше доделена бидејќи возилата беа во многу лоша состојба. Не е јасно точно кои аспекти од возилата ја поттикнаа оваа реакција, но во минатото руските власти јавно ги опишаа проблемите со моторот Т-14 и системите за термографска слика“, се вели во извештајот.

Во 2021 година, министерот за одбрана Сергеј Шојгу го опиша планираното производство во 2022 година како „експериментално-индустриска“ серија. Затоа е малку веројатно дека некој распореден тенк Т-14 ќе ги исполни вообичаените стандарди што новата опрема мора да ги исполни за да се смета за оперативна, се вели во извештајот.

Т-14 е возило со висока технологија со одбранбени системи што може да собори противтенковски ракети како оние што ги користи Украина. За прв пат беше претставен на руската воена парада во мај 2015 година. Кремљ првично планираше да произведе 2.300 тенкови помеѓу 2015 и 2020 година, но недостатокот на производство го одложи тој рок до 2025 година.

Во декември 2021 година, рускиот конгломерат Ростек објави почеток на производство на околу 40 тенкови, кои требаше да бидат испорачани по 2023 година.

На почеток