Свет

„Јас сум таен агент и спасител на светот“, Хрват убедил Словенец дека е реинкарнација на индиски бог и го затворил во неговиот стан

Загрепската полиција го сомничи Дамјан П.(37) дека незаконски уапсил дваесет и двегодишен Словенец. Агонијата траела еден месец, по што жртвата повикала словенечка полиција.

– Јас сум таен агент, јас сум специјалист за катастрофи и спасител на светот – му се претставил Дамјан П.(37) на лековерниот Словенец Ж.Ф. (22).

Тие се запознале преку социјална мрежа во август 2022 година. Словенецот барал истомисленик со натприродни способности, а Дамјан успеал да го убеди дека е токму таква личност.

Како што неофицијално дознава порталот 24сата.хр, тој го убедил Словенецот дека е реинкарнација на богот Вишна, кој според хинду верувањето се спушта од небото на земјата за да ги казни криминалците и да ги награди добрите луѓе.

Доволно било лековерниот Словенец на почетокот на јануари да се упати кон Загреб за да се сретне со својот „спасител“ и „спасител“ на светот. Го донел во стан на Трешњевац, каде требало да имаат седници, но работите излегле од контрола.

Словенецот по еден месец паднал во длабока депресија и се чувствувал безвреден. Со речиси самоубиствени намери повикал словенечка полиција.

За се ги известиле колегите во Загреб, кои го уапсиле загрепчанецот и по кривична истрага поднеле кривична пријава поради сомнение за противправно лишување од слобода.

Овие наводи ги потврди и загрепската полиција, која додаде дека осомничениот ја малтретирал жртвата, не му давал храна и дека по распитот бил побарано осомничениот да биде приведен, но државното обвинителство одбило.

Имено, изречени се мерки на претпазливост и забрана за приближување кон оштетениот. Доколку се докаже неговата вина, му се закануваат три години затвор.

На почеток