Свет

ЕУ ја повикува Русија да ги исполни своите обврски од Договорот СТАРТ

Високиот претставник на ЕУ за надворешна политика Јосеп Борељ рече дека жали поради најавата на претседателот Путин да ги суспендира обврските на Русија според Новиот договор СТАРТ.

Како што се наведува во соопштението, ЕУ смета дека новиот договор СТАРТ е клучен придонес за меѓународната и европската безбедност.

Тој договор, вели Борељ, ја ограничува стратешката конкуренција и ја зголемува стратешката стабилност преку зголемување на предвидливоста и взаемната доверба меѓу двете најголеми нуклеарни држави.

Суспендирањето на договорот или неговото раскинување без соодветен последователен договор ќе ја загрози европската безбедносна архитектура и значително ќе ги забави напорите за контрола на оружјето, што не е во интерес на ниту една од земјите-членки на Новиот СТАРТ, ниту на која било друга земја.

ЕУ ја повика Русија да ги исполни своите обврски од Договорот со овозможување инспекции на Њу СТАРТ на руска територија и учество во телото за спроведување на Договорот, Билатералната консултативна комисија во временската рамка утврдена со договорот, рече Борељ.

На почеток