Свет

Се влошува ситуацијата околу Бахмут, вели Зеленски

Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека воената ситуација околу градот Бахмут станува се потешка.

Во ноќното видео обраќање Зеленски истакна дека ситуацијата околу Бахмут постојано се влошува и дека руските сили постојано уништуваат се што може да се искористи за зајакнување и одбрана на украинските сили.

„ Нашите војници кои ја бранат областа околу Бахмут се вистински херои“, рече Зеленски.

Бахмут, град во Донбас во источна Украина, е во фокусот на борбата со месеци, а од 70.000 жители кои живееле во Бахмут пред почетокот на војната, само 10.000 луѓе останале во градот.

На почеток