Магазин

Наскоро ќе се наплаќа влезот во Римскиот Пантеон: Цената е симболична

На туристите во Рим кои ќе го посетат Пантеон, најпосетуваното културно место во Италија, наскоро ќе им се наплаќа 5 евра (5,28 долари) за влез, но точниот датум на спроведување на одлуката не е познат.

Според податоците на италијанското Министерство за култура од март, овој римски храм, изграден во екот на Римската империја, годишно го посетуваат повеќе од 7 милиони луѓе, што го прави најпосетуваното културно место во цела Италија. Средствата од наплатата на билетите ќе бидат наменети за одржување и реновирање на објектот, еден од најважните во историјата на архитектурата, соопшти Министерството.

Децата и младите до 18 години, како и жителите на Рим, нема да плаќаат влез, а влезот ќе биде бесплатен за членовите на црквата и верските служби. Во собирањето средства е вклучена и Римската епархија, која сака да ги искористи средствата за добротворни и културни цели.

Многу слични римски споменици, како Колосеумот или Римскиот форум, долго време се наплаќаат за влез, но влезот во многу цркви и светилишта е сè уште бесплатен. Во Пантеонот се погребани италијанските кралеви Виторио Емануеле II и Умберто I, како и некои уметници, меѓу кои и ренесансниот сликар и архитект Рафаело.

Првата градба била подигната помеѓу 27 и 25 п.н.е., а импресивната купола била изградена во првата половина на вториот век од нашата ера. Пантеонот се смета за архитектонско чудо и најимпресивниот антички храм во центарот на Рим.

Нејзината купола е најголемата неармирана купола на светот, а до денес не е познато како Римјаните ја изградиле пред 2000 години. Првично, Пантеон бил изграден како храм на сите богови, а од VII век е католичка црква. Кога Микеланџело првпат го видел, се вели дека рекол дека тоа е дело на ангели, а не на човечки раце.

To Top