Актуелно

Товарен воз со опасни материи излета од шините во САД

Канадски товарен воз во Пацификот излета од шините и се запали вчера во Мејн, при што беа повредени тројца вработени во железницата.

„Вкупно три локомотиви и шест вагони кои носеа граѓа и електрични жици излетаа од шините во шумска област, и се предизвикаа мал шумски пожар“, соопшти Одделот за шумарство во Мејн.

Дополнителните вагони кои превезувале опасни материјали не излетаа од шините и нема опасност да протекуваат и да се запалат.

Излетувањето од шините се случило кога возот наишол на „исфрлена шина“, оштетена од вода, се вели во соопштението на канадскиот Пацифик. Ерозијата можеби е предизвикана од акумулацијата на стопен мраз и остатоци.

Претходно во текот на денот, Rockwood Fire and Rescue објави фотографија од излетувањето од шините на својата Фејсбук страница, барајќи од жителите „да се држат настрана“.

На почеток