Македонија

Младиот Мемет немал можност да се лекува, а немал ни лична карта, пишува „Лице в лице“

Мемет Камбер, продавач на магазинот „Лице в лице“, кој вчера на неполни 20 години, почина на КАРИЛ, немал можност да прави здравствени прегледи.

Како што пишува „Лице в лице“, пред смртта тој влегол во болницата за прв и последен пат. Момчето на КАРИЛ стигнало во екстремно алармантна состојба. Сѐ укажувало на тоа дека се пропуштени години грижа и третман за шанси и надеж за извлекување.

„За жал Мемет најверојатно имал дијабет тип 1, кој што се појавува уште во детската возраст. Живеел со хипергликемија долго време, и кога достасала до енормни вредности, донесен е кај нас. Таа гликемија прави растројство на сите системи. Нашето тело работи на PH, нормално е 7,4, тој имаше вредност на киселост 6,8. Организмот не работи во кисела средина. Многу деца и сме ги спасиле во ваква ситуација, но, кај него оштетувањата беа преголеми. Кога ќе се јави кетоацитоза, пациентите се повеќе подложни и на инфекции, затоа што самиот висок шеќер во крвта е добар агар за каква било бактерија. Тоа дополнително ги влошува компликациите по системи“ вели Маја Мојсова, анестизиолог на КАРИЛ за „Лице в лице“.

Додава дека да се лекувал на време, и ако претходно била регулирана таа гликемија, можеби ќе имале шанси да го спасат. Веројатно никогаш не ни бил испитуван.

Списанието пишува дека Мемет немал можност да прави здравствени прегледи, немал здравствена книшка која ќе значи редовни прегледи. Задоцнетата документација за идентитет, личната карта, ги ставила на „почек“ сите потреби, услуги, замисли за поинаков живот на еден млад човек.

Неговиот ментор од Дневниот центар за деца на улица, Филип Пепоски пак објаснува дека компликациите при вадење лична карта се случиле поради недостапноста на единствениот негов родител, пишува „Лице в лице“.

Мемет почина на 19-годишна возраст, а скопјани го познаваа од дебармаалските улици каде што го продаваше списанието.

Целиот текст за судбината на Мемет е достапен на веб-страната на Лице в лице.

На почеток