Магазин

Сајбер-криминалците нудат евтини претплати на Netflix, што се крие зад тоа

Netflix ја прекина една од своите популарни опции: споделени сметки. Оваа одлука предизвика значителен егзодус на корисници, па Netflix, на пример, изгуби повеќе од милион претплатници само во Шпанија во првиот квартал од 2023 година. Ова покажува дека многу корисници не сакаат да платат за индивидуални претплати.

За жал, оваа ситуација создаде идеално сценарио за сајбер криминалците. Истражувачите на Check Point забележаа, во овој поглед, дека Dark Web е преплавен со понуди за претплата на Netflix.

Тие, исто така, открија канали на Telegram поврзани со сајтови кои нудат пристап до месечниот премиум план на Netflix за само 2 евра. Овие канали нудат „целосен пристап и легитимитет“ за привлекување потенцијални клиенти.

Сметките што се продаваат преку овие портали често се поврзани со други сајбер криминали, предупредува Check Point. На повеќето од овие сметки им пристапуваат сајбер-криминалците преку компромитирани ингеренциите или хакирани сметки. Благодарение на ова, сајбер-криминалците можат да понудат значително намалени цени, бидејќи секако имаат чиста добивка, без никакви трошоци.

Истражувачите на Check Point предупредуваат дека во овој случај, како и во сите други каде што криминалците се на другата страна, овие продавачи можеби нема да ги исполнат своите ветувања. Истражувачите наишле на случаи кога корисниците или не успеале да добијат пристап или биле блокирани по денови, недели или месеци.

Она што корисниците можат да го направат е да го ограничат споделениот пристап до нивните сметки. Како да ја заштитите вашата сметка и лозинка на Netflix и да спречите неовластена употреба?

– Изберете долга лозинка. Лозинката треба да биде сложена, затоа користете комбинација од 14 до 16 знаци, составена од различни букви (големи и мали), симболи и бројки.

– Избегнувајте користење на лични податоци како што се родендени, вашето име или имињата на членовите на семејството или лесно препознатливи информации. Она што е лесно достапно за вас може да биде лесно достапно за сајбер-криминалците.

– Лозинката мора да биде единствена. Избегнувајте повторна употреба на лозинки на различни сметки. Ако хакер компромитира една лозинка, тие добиваат неограничен пристап до сите други регистрирани сметки. Размислете да користите менаџер за лозинки за да ги зачувате вашите лозинки безбедни.

– Никогаш не споделувајте лозинки со никого и не чувајте ги блиску или на вашиот компјутер.

– Доколку забележите некоја сомнителна активност на сметката, како што е појавата на нови профили или необична историја на гледање содржини, проверете ги уредите што имаат пристап до сметката и веднаш сменете ја лозинката.

Сајбер-криминалците внимателно ги следат потребите и желбите на корисниците и ги координираат нападите со актуелните трендови. Ако понудата изгледа премногу добра за да биде вистинита, веројатно е. Намалувањето на побарувачката е речиси единствениот начин да се спречи нелегалната продажба на сметки на Dark Web.

На почеток