Магазин

Нетфликс: Платете поскапа претплата или гледајте реклами

Корисниците на Netflix во регионот во моментов имаат достапни три претплатни пакети, но потезите на компанијата на канадскиот пазар сугерираат промени на ова поле.

Netflix моментално нуди три претплати, така што корисниците можат да плаќаат пет, осум или 10 евра месечно за да гледаат содржина во 720p, FullHD или UltraHD резолуција.

Цените се различни на различни пазари, а на некои има и друг пакет кој е и најевтин. Оваа опција доаѓа до корисниците со огласи и реклами.

Оваа најевтина опција беше претставена како одговор на Нетфликс на намалувањето на бројот на корисници на платформата за видео стриминг и првпат дебитираше на канадскиот пазар. Потоа стигна до корисници во САД, Австралија, Јапонија и Јужна Кореја.

Сепак, имаше индикации дека Netflix може да направи промени во своите пакети во одреден момент, а тоа ја вклучува и можноста за исклучување на опцијата со основниот и најевтин пакет без реклами.

Овој потег е забележан на канадскиот пазар, каде сега е достапен само стандардниот пакет со реклами (кои чини шест канадски долари), а потоа следува стандардниот пакет (без реклами) кој чини 17 долари месечно. Основниот пакет чинеше 10 долари.

Не е познато дали Netflix планира да ја спроведе оваа промена на други пазари. Во моментов, корисниците на основниот пакет сè уште можат да го користат, но откако ќе го променат, нема да можат да се вратат на него. Покрај тоа, нема да биде достапен ниту за новите претплатници.

Нетфликс минатиот месец соопшти дека привлече повеќе од пет милиони корисници ширум светот со своите планови за претплата поддржани од реклами. Оваа опција сè уште се очекува во многу земји, а се чини дека Netflix сè уште тестира различни пакети.

На почеток