Свет

Сестрата на Коста можен клучен сведок во истрагата: имале заедничка соба, заедно биле цел ден пред масакрот

Сестрата на Коста можен клучен сведок во истрагата: имале заедничка соба, заедно биле цел ден пред масакрот


Во претходниот месец беа сослушани пет членови на семејството и лица кои имале или требало да имаат близок контакт со момчето убиец, кое го изврши масакрот во основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар.

Но, по таткото, мајката, дадилката, како и психологот и педагогот од училиштето, наскоро би требало да се разговара со, можеби, клучниот сведок кој би можел да даде некои клучни информации за да се дознае мотивот на грозоморното злосторство, но и да се дознае дали има некакви индиции дека се подготвувало такво нешто. Тоа е неговата, 10-годишна сестра.

Врз основа на сите претходни изјави, пред се на мајката и дадилката, јасно е дека сестрата можела пред се да дознае дали има промена во однесувањето на најмладиот масовен убиец во светот, како и можната причина поради која решил да изврши грозоморно злосторство. Исто така, властите очекуваат дека таа ќе може да открие дали тој се скарал со некого, дали некому му се заканувал, дали некој му се заканувал, дали имал невозвратена љубов, па дури и дали во станот видела оружје и молотови коктели.
Посебно е интересно што, според сведочењето на мајката, сестрата речиси цел ден пред масакрот заедно со својот брат го поминала кај баба и дедо, а вечерта се вратиле заедно дома.
Како што истакнала нивната мајка, десетгодишното девојче ја делело собата со три години постариот брат, оделе во исто училиште, дадилката заедно ги чувала кога родителите често биле отсутни поради деловни обврски, па потрошила поголемиот дел од времето со него.
Но, со оглед на тоа дека се работи за 10-годишно дете, кое по се што се случи доживеа голем шок, кое практично во еден момент остана без семејство (нејзиниот брат е во психијатриска болница, татко ѝ е во затвор, а мајка ѝ е под истрага), но и без другарите од училиште, бидејќи од безбедносни причини ќе мора да биде преместена од „Рибникар“, засега овој разговор беше одложен.
Сослушувањето на деца и не е така невообичаено. Како всушност изгледа сослушувањето на 10-годишно девојче, објаснува за „Блиц“ адвокатот Денис Беќириќ.
„Детето се прегледува во присуство на психолог, во случајов можеби не е родителот, туку лице од Центарот за социјална работа. Стручниот тим од психолози, комисијата, експертите, дали детето е способно да сведочи – објаснува Беќириќ.
Од правна страна, детето може да открие нови детали.
„Живееше со него во куќата, може да раскаже некои настани, што кажал, како таа го доживеала тоа – вели Беќириќ.
Колку ќе се вреднува сведочењето на девојчето зависи од начинот и условите под кои е земено. Како што објаснува адвокатката Наталија Ракиќ, за да се земе предвид изјавата, мора да се прилагодат условите, а ќе се води сметка и за зрелоста на детето, како и за односот што го имала со нејзиниот брат.
„Според кривичниот закон таа спаѓа во категоријата дете, Конвенциите ја обезбедуваат сета заштита на децата, мора да се води сметка за возраста, полот, психолошкиот статус на детето, како и фактот дека нејзиниот брат е сторителот на кривичното дело. Детето не смее да се чувствува загрозено, ниту пак да чувствува вина“ вели Ракиќ.
Со оглед на тоа што таткото на момчето е во притвор, а против мајката е поведена и прелиминарна истрага за да се утврди дали имало запуштање и злоупотреба на детето, постои можност девојчето да биде сослушано без нејзините родители.
Но, како што вели адвокатот Ракиќ, мајката треба да биде присутна, доколку надлежните проценат дека е во ред, бидејќи според законот, на распитот треба да присуствува и едниот родител. Доколку со вештачење се утврди дека детето е подготвено да даде изјава, неговите зборови ќе бидат вреднувани и во идната работа на случајот.

На почеток