Свет

Зеленски сака украинската контраофанзива да започне порано.

Зеленски телефонски разговарал со Бајден и Трудо за ситуацијата во Русија и украинската контраофанзива

Украинскиот претседател Зеленски изјави дека сака украинската контраофанзива да започне порано.

Тој исто така рече дека ги повикува западните сојузници да и достават оружје на Украина за да го овозможат тоа.

Зеленски во средата рече дека контраофанзивата сега се движи со побавно темпо бидејќи започна подоцна и затоа што Русија ја зајакна својата одбрана.

Зеленски изјави за Си-Ен-Ен дека е благодарен на САД како лидер во поддршката на Украина, но додаде дека им кажал на американските и европските лидери дека Украина сака порано да започне контраофанзива и дека за тоа им е потребна нивната помош во оружје и опрема.

Во одредени делови од земјата, украинската армија не може „ни да помисли да изврши“ напади бидејќи нема соодветно оружје, истакна Зеленски, наведувајќи дека најголемиот дел од територијата сега е миниран.

Зеленски рече дека на Русите им било дадено дополнително време да постават повеќе мини и да ги подготват своите одбранбени линии, што ја забави украинската контраофанзива.

На почеток