Свет

Знаме со виножито заменето со знаме со кукаст крст на железничка станица во Германија

Непознати лица симнале знаме со виножито и го замениле со забрането знаме со кукаст крст на железничката станица во Нојбранденбург, североисточна Германија. По известувањето, полицијата го отстранила знамето со нацистичкиот симбол, рече портпаролот. Властите започнаа истрага за употреба на забранети симболи.

„Свастиката, односно кукастиот крст го претставува најлошото злосторство против човештвото што некогаш произлезе од германско тло – неговото поставување не е само криминален чин, туку е нехумано и неуставно“, рече Кристијан Пегел, министер за внатрешни работи на покраината Мекленбург-Западна Померанија каде што се наоѓа градот.

Тој додаде дека оние кои го извршиле ова злосторство „се ставаат надвор од општество“ и „се потсмеваат на жртвите на националсоцијалистичката тиранија“.

На станицата обично се истакнуваат три знамиња, вклучувајќи ги знамето на провинцијата и знамето на виножитото, кое е симбол на различноста и толеранцијата. Сепак, второто веќе неколку пати беше отстрането и заменето.

На почеток