Македонија

Хил за посетата на Курти на Тетово и Скопје: Ќе оставам на вашата фантазија или прашајте некој друг

Американскиот амбасадор во Белград, Кристофер Хил, не сакал да ја коментира неодамнешната посета на косовскиот премиер Албин Курти на Македонија, и покрај официјалните протоколи, без државното знаме и со истакнати знамето и симболот на „Голема Албанија“. Тој рекол дека Белград и Приштина треба да ги решат сите прашања преку бриселскиот дијалог.

„Ќе оставам на вашата фантазија што луѓето можат да мислат за тој настан во Тетово или да прашате некој друг“, рекол Хил на прес-конференција, запрашан да ја прокоментира посетата на Курти на Тетово.

На почеток