Магазин

Соработката во рамките на програмата „Креативна Европа“ е ренесанса за македонските културни уметници

Соработката во рамките на програмата „Креативна Европа“ е ренесанса за македонските културни уметници

На трибината „ЕУ за македонското културно богатство“, во рамките на кампањата „Ние сме Европа“, која се одржа во Битола, покрај вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ, министерката за култура, Бисера Костадиновска-Стојчевска, и заменик-амбасадорката на Република Чешка, Штајнер Вотавова, говорник беше и Филип Јовановски, визуелен уметник и културен работник.

Тој во своето обраќање ги сподели искуствата во разни проекти што ги користат преку европската програма за култура „Креативна Европа“ и што за независните институции од областа на културата значат можностите од оваа програма.

„Во моментот имплементираме проекти од ‘Креативна Европа’, партнери сме во три проекти и она што е уникатно за мене кога ќе споредам искуство со соработка со други донатори и поддржувачи е огромната слобода што ја имаме, мислам дека досега таков тип на слобода во програмирањето на културните активности сме ја немале, а ‘Креативна Европа’ тоа ни го овозможува. Тоа е многу битен аспект, особено за независна институција како нашата“, рече Јовановски.

Јовановски додаде дека другиот аспект што го нуди програмата „Креативна Европа“ е можноста за поврзување со високи професионалци од областа на современата уметници и култура од Европа.

„Годинава, имавме можност преку ‘Креативна Европа’, а во партнерство со Министерството за култура ,да имплементираме програма во која учествуваа 20-ина уметници од Северна Македонија во Република Чешка, и тоа беше комбинација на млади уметници и размена со автори од локалниот регион. Сега продолжува и во ноември, дел од програмата ќе се реализира кај нас“, посочи Јовановски.

Според искуството во оваа програма што го имаат културните работници, „Креативна Европа“ е можност за размена на знаење, преиспитување на идејата за заедништво и солидарност и размена на програми.

Според досегашната работа на проекти во рамките на оваа културна програма на ЕУ, за Јовановски, – соработката во рамките на „Креативна Европа“ е ренесанса и дава слобода. Тој нагласи дека ЕУ воведува нов начин на работа, со кој ги намалуваат бирократските процедури, се зајакнува доверба и ги зајакнува и развива малите организации.

Јовановски рече дека имаат голема поддршка и помош од Министерството за култура, со тоа што учествува и има удел во вкупниот буџет на програмата и на проектите и ги охрабри културните работници да ја користи програмата максимално бидејќи, како што рече тој, „ таа е отворена, слободна и поттикнува малите културни организации да се движат напред“.

„Креативна Европа“ е единствената програма на Унијата конкретно наменета за културните, креативните сектори и аудиовизуелниот сектор во Европа. Нашата држава и другите земји, со потпишувањето на меѓународниот договор помеѓу нашата држава и Европската Унија за учество во програмата „Креативна Европа 2021 – 2027 година“ во декември 2021 година, официјално се пристапи кон спроведувањето на третиот циклус од оваа програма на Унијата како единствен стратешки (политички) и финансиски инструмент на ЕУ наменет за културниот, креативниот и аудиовизуелниот сектор.

Оваа програма за периодот од 2021 до 2027 година обезбеди 2,44 милијарди евра за поддршка на европската култура, достапни и за македонската. Министерството за култура е дел од разни европски проекти, а конкретно, во програмата „Креативна Европа“ учествува со вкупен износ од 1,14 милион евра.

Трибината „ЕУ за македонското културно богатство“ се одржа во Битола, а следната недела продолжува кампањата „Ние сме Европа“ во Прилеп.

Макфакс

На почеток