Свет

„Батут“: 69 лица во Србија заболени од западнонилска треска

„Батут“: 69 лица во Србија заболени од западнонилска треска

Во Србија од западнонилска треска до денеска заболеле вкупно 69 лица, соопшти Јавниот здравствен институт на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“.

Пријавени се случаи од територијата на Белград и другите региони, и тоа на возраст од 18 до 89 години – соопштија од „Батут“.

Како што е наведено понатаму во истражувањето, до 6 септември 2023 година во Европската унија (ЕУ) и Европската економска заедница (ЕЕЗ), вкупно 387 случаи на западнонилска треска кај човечката популација се пријавени во: Италија (203), Грција (100), Франција (18), Унгарија ( 19), Романија (39), Германија (3), Шпанија (4) и Кипар (1). Регистрирани се 29 смртни случаи кои може да се поврзат со западнонилската треска и тоа: во Грција (13), Италија (9), Романија (6) и Шпанија (1).

Еден случај на западнонилска треска е пријавен и во Северна Македонија, пренесуваат српските медиуми.

Западнонилската треска е сезонско заболување кое се пренесува со каснување на заразен комарец.

makfax.com.mk

На почеток