Македонија

ЦУК: Активни се пет пожари, во текот на вчерашниот ден изгаснати се 44

ЦУК: Активни се пет пожари, во текот на вчерашниот ден изгаснати се 44

Центарот за управување со кризи извести дека вчера биле изгаснати 44 пожари, додека активни се пет пожари.

Како што известува ЦУК, се уште гори во општина Долнени, село Зрзе – еден крак село Рилево, а втор крак село Сливје, каде гори сува трева, деградирана шума; село Кошино каде гори ниска вегетација и деградирана шума; село Костинци кон село Зрзе. Таму гори сува трева; Пожар има и во општина Куманово, село Бељаковце каде е запалена сува трева и ниска шума и во општина Гостивар, село Долна Ѓоновица каде гори дабова шума, ниска шума, ливади и грмушки.

Изгаснати се пожарите на 44 места и тоа:

– Општина Илинден, 1: атар на населба Илинден кон с.Арачиново (трска);

– Општина Арачиново, 1: с.Арачиново (ѓубре, трска и сува трева);

– Општина Кисела Вода, 1: бул.Борис Трајковски (ѓубре, тополи и сува трева);

– Општина Гази Баба, 1: ул.Перо Наков (ѓубре, бандери и дрвена ограда);

– Општина Студеничани, 3: с.Моране (стрниште и сува трева), с.Љубош (сува трева и шупа) и с.Батинци (ѓубре);

– Општина Карпош, 1: с.Бардовци (ѓубре и сува трева);

– Општина Сарај, 2: с.Рашче (сува трева), с.Семениште (сува трева);

– Општина Бутел, 1: с.Горно Оризари (сува трева и ѓубре);

– Општина Аеродром, 3: на ул.Божин Николов (ѓубре), с.Лисиче (сува трева), на ул.Тодор Чангов (сува трева);

– Општина Битола, 3: кај Бензинска пумпа„ Пелагонија Петрол“ (сува трева), с.Брод, м.в.Ергела (сува трева); кај Германски гробишта (ѓубре);

– Општина Прилеп, 10: Во четири одделни интервенции кај касарната во Прилеп (сува трева), с.Алинци (стрништа), кај фабрика 11ти Октомври (сува трева), и во два наврати кај с.Тополчани (стрништа); под Маркови Кули (сува трева); с.Житоше (сено);

– Општина Долнени, 4: с.Дебреште (стрниште), с.Ропотово (стрништа); с.Стровија (сува трева и шума); с.Бело Поле (стрниште);

Макфакс

На почеток