Македонија

Сопственикот на Мериот должи околу 2 милиони евра данок, објави УЈП

Фирмите поврзани со Мијалков должат за данок над 4 милиони евра, а две од нив се топ 10 должници на УЈП на листата која е објавена на веб сајтот на даночната Управа. На оваа листа се наоѓа и една фирма со историска поврзаност со семејството Заеви.

Фирмата Дивелоп груп должи над 123 милиони денари за данок и е на 4-то место по долгот… Во сопственичката структура на Дивелоп се синовите на Сашо Мијалков преку фирмата Бест веj.

На 6-то место е сопственикот на котелот Мериот, Хотел Гранд М, која должи над 120 милиони денари за даноk.  Меѓу нив, со сличен долг од над 2 милиони евра е и кумановската компанија Абира плус која до 2018-та била во сопственост на Трајче Заев, братучедот на поранешниот премиер Зоран Заев.

Најголем должник е неактивната СГСМ Оил-Гас со чешки сопственици, а долгот кон УЈП изнесува над 218 милиони денари односно околу 3,6 милиони евра… На второ место на листата со должници е комуналното претпријатие од Гостивар…Вкупниот долг за данок и од фирми и од поединци изнесува околу 133 милиони евра, според објавените податоци на УЈП.

На почеток