Свет

Вучиќ: Мислевме дека сме 20, 30 години зад Хрватска, работите се менуваат побрзо

Вучиќ: Мислевме дека сме 20, 30 години зад Хрватска, работите се менуваат побрзо

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, гостуваше на телевизијата Танјуг по повод 80-годишнината од постоењето на агенцијата Танјуг. Тој при гостувањето го кажа своето мислење за активностите на новинарите и новинарството во Србија.

Вучиќ често е критикуван за неговиот дијалог со новинарите, со кои се судри и расправа, често избегнувајќи одговор на конкретно прашање.

„Понекогаш вие новинарите брзате да кажете „мора да се појавиш, горат мрежите“. Може да изгори што сака, морам прво да размислам многу внимателно, да погледнам од секој агол, а потоа да дадам изјава. Новинарот е посебна професија, јас честитам на тоа, јас тоа не би можел да бидам. Можам брзо да размислувам и да реагирам, но немам право на тоа.

Секогаш одговарам на новинарски прашања, а новинарските прашања станаа повеќе изјави отколку прашања. Моја должност е да покажам јавна почит, а ако им противречам во мојот одговор и ако мојот одговор е таков што не им се допаѓа – тоа е моја работа. Не постои глупаво прашање, само глупав одговор“, изјави Вучиќ, пренесува Кликс.

И претседателот на Србија тврди дека многупати бил лажно обвинет.

„Рекоа и дека сум убиец, дека сум го убила Цвијан, Оливер Ивановиќ, не знам кој се… Не можам ни да се сетам кого убив, а секој пат лажеа“, тврди Вучиќ.

На прашањето како ја гледа Србија за 40 години, Вучиќ посочи дека без визија нема напредок за земјата.

„Мислевме дека заостануваме зад Хрватска 20 или 30 години. Работите се менуваат многу побрзо. Во однос на квалитетот на животот и приходите, ние во моментов заостануваме зад Хрватска, според нашите проценки, во различни сфери, меѓу четири и шест години. Ќе имаме просечна плата во Србија од 1.400 евра за четири години“, вели Вучиќ и посочува дека мора да има принципи во политиката.

На почеток