Македонија

Ја измамил Општина Делчево дека ќе заловува кучиња скитници за 6.000 евра

Ја измамил Општина Делчево дека ќе заловува кучиња скитници за 6.000 евра

Управител на фирма која добила тендер од Општина Делчево да заловува улични кучиња, направил измама од безмалку 6.000 евра. Лажно прикажувал дека работи со испраќање на фактури за извршената услуга, објави МВР од каде што ќе биде поднесена кривична пријава за измамникот.

„Надворешната канцеларија за криминалистички работи Делчево поднесе кривична пријава против С.Д.(62) од Делчево, поради постоење основано сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба“. Пријавениот, во својство на основач и управител на правно лице, во периодот од мај 2021 до мај 2023, во повеќе наврати ја злоупотребил својата службена положба и овластување, на тој начин што по претходно спроведени јавни набавки и склучени два договора со општина Делчево за шинтерски услуги, за фаќање и хуман третман на кучиња скитници на подрачјето на Општина Делчево за период од една година, изготвил 11 фактури со невистинита содржина во кои впишал невистинити податоци за услуги кои не ги извршил, а ги доставил за наплата.

Пртоа, тој се стекнал со противправна имотна корист од 350.869 денари на штета на Општина Делчево“, објави полицијата.

На почеток