Свет

„Нетанјаху е опасност за Израел, тој е во лоша состојба“: Поранешниот израелски премиер Ехуд Олмерт за офанзивата во Газа

„Нетанјаху е опасност за Израел, тој е во лоша состојба“: Поранешниот израелски премиер Ехуд Олмерт за офанзивата во Газа

Израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху е „емоционално уништен“ од неговиот огромен неуспех во областа на националната безбедност и сега погрешно се пресметува додека се подготвува да ја преземе севкупната контрола врз безбедноста на Газа на „неопределен период“, изјави поранешниот израелски премиер Ехуд Олмерт за „Политико“.

Олмерт тврди дека Нетанјаху бил во состојба на „нервен слом“ бидејќи се обидел да избегне да биде сменет од функцијата затоа што не ја заштитил националната безбедност на 7 октомври. Ова значеше дека Израел сега е одговорен, се разбира, стратешки, продолжи Олмерт, инсистирајќи дека приоритет треба да биде да се преговара за крајната игра со меѓународната заедница – што вклучува враќање на преговорите за формирање на палестинска држава, наместо враќање до целосна воена контрола на Газа.

„Нетанјаху е емоционално уништен, тоа е сигурно. Мислам, му се случи нешто страшно. Биби цел живот работеше под лажен изговор дека е чувар. А тој е господин срање“, изјави Олмерт.
Секоја минута од неговиот премиерски мандат тој е опасност за Израел. Го мислам тоа. Сигурен сум дека Американците разбираат дека тој е во лоша состојба“, изјави тој.

Олмерт предупреди дека стратешкиот план на Нетанјаху да ја задржи контролата врз повоениот Појас Газа, што тој го наведе во интервју за „ABC News“, звучи како враќање во 2005 година кога Израел вршеше воена управа над крајбрежната енклава.

„Не е во интерес на Израел да ја надгледува безбедноста на Газа“, рече тој. „Во наш интерес е да можеме да се браниме на поинаков начин од она што го правевме пред нападот на 7 октомври. Но, повторно да се контролира Газа? Не.”

Олмерт, исто така, предупреди дека трпението на западните сојузници на Израел е намалено поради неуспехот на Нетанјаху и неговите министри да направат реален план за управување со Газа по уништувањето на Хамас. „Има многу што можеме да направиме, но не можеме да направиме се што сакаме“, предупреди тој.

Олмерт, кој го водеше Израел од 2006 до 2009 година како лидер на либералната партија Кадима, кажа дека нема трезвено размислување во воениот кабинет на Израел.

На почеток