Свет

Германците не се задоволни од Шолц, покажува анкета

Германците не се задоволни од Шолц, покажува анкета

Германците покритички од кога било гледаат на работата на владејачката коалиција. Угледот на канцеларот Олаф Шолц падна на рекордно ниско ниво.

Германскиот АРД спроведе истражување кое покажа дека само 17 отсто од Германците се задоволни од работата на германската влада.

Ова особено влијае на канцеларот Шолц. Само 20 отсто од испитаниците во моментов се задоволни од работата на Олаф Шолц. Ова е најниската вредност за федерален канцелар откако германската јавна служба спроведува такви истражувања.

Кога станува збор за прашањето дали Шолц постапува претпазливо, Германците се поделени: 48 отсто (-16) велат да, 46 отсто велат не. Само 27 проценти (-20) веруваат дека тој е дораснат за канцелариската работа – две третини (68 проценти) не мислат така.

Само 23 отсто (-14) го гледаат Шолц како добар кризен менаџер за Германија – 71 отсто не, а само 12 отсто (-15) веруваат дека канцеларот комуницира убедливо – 84 отсто не мислат така.

На почеток