Македонија

Постои можност за разрешување на Таравари, објасни Села и кажа дека најверојатно има мнозинство

Претседателот на централното Собрание на Алијанса за Албанците, Зијадин села, кажа дека органите на партијата имаат можност да го сменат партискиот претседател, Арбен Таравари. Прашан дали има мнозинство во салата односно доволно делегати за да се носат одлуки – тој рече најверојатно ќе има.

„Нормално работиме, тоа што подразбира централно Собрание на партијата и одговорност на секој член на централното Собрание. Најверојатно ќе имаме мнозинство, внатре се членовите на централното Собрание. Секој сам ќе се изјасни“, рече Села.

Пред хотелот каде се одвива собирот има десетици партиски поддржувачи.

„Ако зборуваме за Статутот, централното Собрание е највисокиот одбор, има право да разрешува претседател. Но за таква одлука одлучува и Конгерсот. Таравари доби покана како и секој член на централното Собрание“, додаде Села.

Претходно, Таравари ги собра делегатите од централното Собрание на партијата. Тој кажа дека со 74 гласа изгласале да и се придружат на албанската опозиција.

На почеток