Свет

Путин сега го надмина дури и Сталин

Прелиминарните резултати од изборите во Русија значат дека Владимир Путин, кој дојде на власт во 1999 година, ќе го надмине Јосиф Сталин и ќе стане најдолго владеење на рускиот лидер во повеќе од 200 години. Путин, како што беше предвидено, има околу 87 отсто од гласовите во она што светот го оцени како изборен циркус во Русија. Сега, предвидуваат аналитичарите, како и Русите кои се борат против режимот, во земјата ќе има уште поголема репресија, можеби нов бран на мобилизација од кој Русите се плашат, а овие избори ќе имаат последици и за остатокот од светот.

Кога станува збор за другите кандидати, Николај Харитонов има 4,6 отсто, Владислав Даванков 4,2 отсто, додека претседателот на Либерално-демократската партија на Русија, Леонид Слуцки освои три отсто од гласовите.

Неколку минути по затворањето на гласачките места во неделата, шефот на руската Централна изборна комисија (ЦИК) рече дека Путин води во трката со 87,9 отсто од гласовите.

Резултатот значи дека Путин ќе владее најмалку до 2030 година, кога ќе има 77 години.

Со оглед на тоа што мнозинството руски опозиционери се во затвор, протерани, мртви или забранети да се кандидираат за функцијата, Путин не се соочи со сериозен предизвик за неговото владеење.

Резултатот беше неизбежен, но изборниот ритуал е сепак клучен за Кремљ како средство за потврдување на авторитетот на Путин. Гласањето се одржуваше на секои четири години, пред да се смени законот во 2008 година. Тогаш претседателскиот мандат беше продолжен на шест години. Повеќе уставни измени во 2020 година ги отстранија ограничувањата на претседателскиот мандат, потенцијално дозволувајќи му на Путин да остане на власт до 2036 година.

Русија, исто така, одржа претседателски избори во четири украински региони што ги анектираше за време на инвазијата. Украина соопшти дека изборите го прекршуваат меѓународното право и ќе бидат прогласени за „ништовни и неважечки“.

На почеток