Магазин

YouTube воведува нови правила

Многу компании и платформи размислуваат за начини да се справат со содржината генерирана од вештачката интелигенција (ВИ).

Една од главните работи што загрижува многумина е како да се означи таков материјал за да биде јасно дека моделот со вештачка интелигенција создал фотографија, видео или дел од аудио.

YouTube сега воведе некои нови правила за означување на видеа создадени од вештачка интелигенција.

Платформата сега ќе бара секој да постави видео со реален изглед создадено со генеративна вештачка интелигенција за правилно да го означи тоа видео за целите на транспарентност. YouTube ја дефинира реалната содржина како „сè што корисникот може лесно да го идентификува како вистинска личност, настан или место“.

Овие ознаки ќе почнат да се појавуваат на YouTube во текот на следните недели, прво на мобилната апликација, потоа на десктоп и на ТВ. Тие ќе бидат видливи во описот на видеото.

Кога станува збор за „почувствителни“ теми (како што се вести, избори, финансии и здравје), YouTube ќе ја стави ознаката директно во видео плеерот за да ја направи повидлива.

Ознаките за вештачка интелигенција нема да бидат неопходни ако содржината е видливо нереална или ако промените се незначителни.

На почеток