Магазин

Францускиот регулатор го казни Гугл

„Гугл“ ќе ги исклучи колачињата за милиони корисници во јануари

Француски регулатор во средата го казни Гугл со 250 милиони евра поради кршење на авторските права на издавачите на медиуми, предупредувајќи на неовластена употреба на нивната содржина за да „поучи“ чет-бот базиран на вештачка интелигенција.

Група водечки медиумски организации во Франција, вклучително и новинската агенција Agence France Presse (AFP), се пожалија пред неколку години дека Google ја користи нивната интернет содржина без дозвола и со тоа ги прекршува нивните авторски права.

Тој спор се чинеше дека е решен во 2022 година кога американскиот технолошки гигант ја отфрли својата жалба против казната од 500 милиони евра наметната на крајот од истрагата од регулаторот за конкуренција Autorité de la Concurrence.

Регулаторот објави дека Google прекршил четири од седумте обврски во спогодбата, вклучително и преговарање со издавачите со добра волја и обезбедување транспарентни информации.

Во процесот на порамнување, американската компанија се обврза да не ги оспорува утврдените факти и предложи голем број мерки за корекција на спорната практика, забележува регулаторот.

Тие особено го истакнаа четботот за вештачка интелигенција на Google Bard, кој беше лансиран во 2023 година, а компанијата, според регулаторот, го обучуваше за содржината на медиумските куќи и новинските агенции, без претходно да ги информира медиумите или регулаторот.

Француската филијала на Гугл не одговори веднаш на барањето на Ројтерс за коментар за одлуката.

Француската реченица се совпадна со напорите на голем број издавачи, писатели и медиуми да ја ограничат практиката на автоматско собирање податоци преку вештачка интелигенција без дозвола и соодветна компензација.

Минатата година, Њујорк Тајмс ги тужеше ривалите на Google, Microsoft и OpenAI, креаторот на популарната платформа за вештачка интелигенција ChatGPT, тврдејќи дека тие неовластено користеле милиони негови написи за обука на чет-ботови.

На почеток