Свет

(Видео) Русите се обидоа да украдат еден од најдобрите тенкови

Израелски тенк случајно погоди позиција на територија на Египет

Strv 122 TANK е шведска модификација на германскиот Leopard 2A5 и еден од најдобро заштитените тенкови во целата војна во Украина, поради што е логично Русите да сакаат да фатат за рака еден од нив, ако не и да го анализираат. , потоа да се покаже во пропагандни цели. За малку ќе успеале да го постигнат, но се вмешале пилоти на украински дронови, пишува Форбс.

Шведска ѝ подари десет од овие тенкови на Украина, а сите десет отидоа во 21-та механизирана бригада на украинската армија, која штити еден од секторите на истокот на земјата, околу шумата Кремина. Во жестоките борби, бригадата претрпе многу напади и загуби најмалку еден Стрв 122. Аналитичарите на Орикс велат дека уште шест биле оштетени, а бригадата барем привремено оставила пет од тие оштетени тенкови на патиштата и полињата околу Кремина.

Стандардна практика е украинските инженери да земаат оштетени тенкови и да ги испраќаат во Литванија на (бавно) поправки. Најбрзиот начин Русите да го запленат Стрв 122 е да го имобилизираат и да го влечат пред Украинците да дојдат до него.

Русите во една прилика во последните десет дена добија шанса да го направат тоа. На 10 март, руско беспилотно летало ФПВ погоди Стрв 122 и пол километри источно од главниот гарнизон на 21-та бригада во Терни. Тенкската екипа успеала да побегне, а оштетениот тенк останал напуштен.

Руските инженери први стигнаа до него. Најдоцна во вторникот две возила БРЕМ почнаа да го влечат тенкот кон руските позиции на километар и половина од тенкот. Поминаа половина од тоа растојание, но потоа беа забележани од 3-та ударна бригада на Украина, која се бори околу Авдијивка на околу 104 километри на југ, но наводно испратила еден од своите тимови за беспилотни летала да и помогне на 21-та бригада.

Пилотите на беспилотни летала на 3-та ударна бригада најпрво го гаѓаа водечкото возило БРЕМ. Два дрона FPV го погодиле возилото во близина на моторот, а третиот удрил во друго возило. Четвртото беспилотно летало кружеше по сега неподвижните возила, испитувајќи ја штетата.

На почеток