Свет

Украинската бригада, која една година се бори без престан, треба да добие тенкови

Американските тенкови Абрамс пристигнаа во Украина

Украина, наводно, добива повеќе тенкови Леопард 2А4 од Шпанија, но не треба да очекуваме дека тоа ќе се случи наскоро, пишува Форбс.

Оваа вест вчера ја објави шпанскиот портал InfoDefensa. Тие наведуваат дека шпанскиот одбор за одбранбена трговска контрола одобрил префрлање на 20 тенкови Леопард 2А4 во Украина.

Доколку информацијата биде потврдена, тоа би значело дека Украина ќе добие вкупно 74 тенкови од сојузниците во НАТО. Четириесет од нив веќе активно ги користи 33-та механизирана бригада на украинската армија, која речиси една година без престан се бори на југот на Украина.

Податоците на Орикс покажуваат дека бригадата изгубила најмалку осум тенкови Леопард 2, а уште девет биле оштетени и барем привремено напуштени.

Германија и Холандија веќе подготвуваат дополнителни 14 Leopard 2A4. Заедно со нив, 20 шпански тенкови би можеле да ја вратат целосната сила на тенковскиот баталјон на бригадата и можеби со време дури и да овозможат да формира втор тенковски баталјон.

Набљудувачите очекуваа дека Шпанија со задоцнување ќе донира повеќе од своите леопарди. Кога членките на НАТО почнаа да ветуваат западни тенкови на Украина кон крајот на 2022 година, Шпанија понуди само 10 од тие тенкови, што е изненадувачки мал број со оглед на ресурсите на земјата.

Од 2022 година, шпанската армија имаше 327 тенкови на хартија: 108 Леопард 2А4 добиени од германските вишоци во 1998 година и 219 Леопард 2Е произведени под лиценца од шпанската компанија Санта Барбара Системас од 2002 година.

Тенковите А4 повеќе не се активни. Сите тие се складирани во логистичкиот центар Casetas во Сарагоса. Шпанските медиуми јавуваат дека на почетокот на 2023 година, 53 тенкови можеле да се поправат, но 33 од нив барале опсежно реновирање во фабриката Санта Барбара Системас во Севиља.

Од 20 тенкови за кои локалните медиуми велат дека се во „добра состојба“, 10 веќе се испратени во Украина. Останатите „добри“ тенкови, плус 10-те за кои беа потребни опсежни поправки, треба да ја сочинуваат втората серија од 20 возила за Украина.

Фактот дека на Шпанија и требаше една година да поправи 20 Leopard 2 е скандалозен, но веќе не изненадува. Брзината со која техничарите можат да поправат стар резервоар зависи исклучиво од достапноста на резервните делови, а делови за стариот украински Леопард 2 е многу тешко да се дојде.

На почеток