Македонија

Трипуновски: 10,36 милиони килограми помалку извезени количини тутун

Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски преку facebook објава соопшти дека Република Македонија има загува од 70 милиони евра девизен прилив во 2023 година заради помалата извезена количина од дури 10.36 милиони килограми тутун.

,,Стоп на манипулациите на СДС‼️

Ова се вистинските факти за извозот и количините на откупен ТУТУН изразени преку бројки‼️

10,36 милиони килограми помалку извезени количини во 2023 во споредба со 2016 (Извор: ДЗС)

70 милиони евра помал девизен прилив во 2023 поради намалените извезени количини споредено со 2016 (согласно просечната извозна цена за 2023 година од 6,78 €/кг)

10,4 илјади тони помалку откупени количини во 2023 во споредба со 2016 (извор: ГЗИ и ДИЗ)”, вели Трипуновски.

На почеток