Македонија

Трипуновски: 8,2 милиони евра помал девизен прилив и 3,9 милиони литри помалку извезено вино во 2023 година

Дополнителниот заменик министер за земјоделство, шумарство и водостопанство Цветан Трипуновски преку facebook објава соопшти дека Република Македонија има загуба од 8,2 милиони евра девизен прилив во 2023 година заради помалата извезена количина од 3,9 милиони литри вино во споредба со 2016 година.

,,Стоп на манипулациите на СДС ‼️
Ова се вистинските факти за извозот на флаширано вино и вкупното производство на вино во Македонија ‼️
3,9 милиони литри помалку извезени количини во 2023 во споредба со 2016 Извор: ДЗС
8,2 милиони евра помал девизен прилив во 2023 поради намалените извезени количини споредено со 2016 (согласно просечната извозна цена за 2023 година од 2,09 €/л)
21,6 милиони литри помалку произведени количини на вино во 2022 во споредба со 2016″, вели Цветан Трипуновски.

На почеток