Македонија

Гир: Не е точно дека ЕУ не ја сака Северна Македонија во ЕУ

Гир: Од вашите политички фактори зависат следните чекори кон евроинтеграциите

„Не се точни тврдењата дека Европската Унија не ја сака Северна Македонија за членка на ЕУ”, изјави денеска евроамбасадорот Дејвид Гир.

„Вообичаено е да се слушнат гласови на сирени кои велат дека оваа земја не може да и пристапи на ЕУ, затоа што Унијата не ја сака внатре или затоа што не е способна да биде дел од Европската Унија. Ниту едно од овие тврдења не е точно. Ние сакаме Северна Македонија да биде дел од Европската Унија. Патот е практичен и многу лесно остварлив”, рече Гир, посочувајќи дека патот на Европската Унија е пат на просперитет, на зајакнување на демократските вредности и владеењето на правото и е пат на стабилност.

„Но, тоа е и пат на безбедност и навистина веруваме дека членството на Северна Македонија во Европската Унија ќе биде од корист за сите нас”, рече Гир.

На почеток